top of page

מה לעשות לאחר הצפה?

הצפות עלולות להיגרם מירידת גשמי זעף וממטרים כבדים כאשר מערכות הניקוזים נסתמות או מגיעות לקיבולת מים מקסימלית. במקרה זה מי הגשמים מתנקזים על פני המשטחים וגורמים להצפה. במקרים רבים ההצפות מתרחשות בשטחים אורבניים, מישוריים, מרוצפי קרמיקה, שיש, אספלט, אבנים ובטון הסובלים מתשתיות ניקוז עירוניות.


מה עושים כשהבית מוצף במים ?


1. מרחיקים את הילדים ודואגים למשפחה

נזקי ההצפות טומנים בחובם סכנות רבות ומגוונות, חלקן גלויות לעין וחלקן סמויות. באירועי הצפה הדבר החשוב ביותר הוא לשמור על נפשכם ונפש יקירכם.

עם תחילת ההצפה יש להוציא את הילדים הקטנים מהבית למקום חם, נקי ויבש.

בכך נמנע מהם את ההתמודדות עם האסון ואת האווירה שהוא מותיר אחריו.

אירוע הצפה כתוצאה מנזקי סופה
לא נעים לראות בית מוצף לאחר הסופה

2. ניתוק זרם החשמל

מים יכולים לגרום לקצר חשמלי ולסכנת התחשמלות. לכן באירועים שבהם המים חודרים מגגות, ממפלסים גבוהים או מקירות, חשוב לנתק מייד את זרם החשמל.

החזרת זרם החשמל תהיה מלווה בחשמלאי מוסמך שייבש, ינקה ויבחן את לוח החשמל לפני החזרת זרם החשמל.



3. לבישת אמצעי מיגון

כאשר מנתקים את זרם החשמל או נכנסים לחללים מוצפים בתוך הבית, חשוב ללבוש ולעטות אמצעי מיגון, כדוגמת מגפי גומי, כפפות ומסכות.

חשוב לזכור כי אין מדובר בהליכה ל"בריכת מים נקיים", אלא בסביבה של מים מזוהמים שסחפו איתם, פסולת, ביוב, כימיקלים שונים ועוד.


4. מניעה מיידית של המשך חדירת המים

במקרים רבים הצפת גשמים נגרמת כאשר מים סוחפים פסולת לפתחי הניקוז וגורמים לסתימתם. לכן עם תחילת חדירת המים חשוב לטפל בפתחי הניקוזים בסביבה הביתית, ולפנות מהם כל חפץ חוסם.

במקרים בהם ההצפות נגרמות ממפלס הרחוב יש להתקשר למוקד החירום המונציפאלי או לתאגיד המים העירוני.


5. יצירת קשר עם הסוכן או חברת הביטוח

כדי לזרז את תהליך שיקום הנזקים והחזרה לשגרה יש ליצור קשר מוקדם ככל האפשר עם גורמי ביטוח המבנה.

חברת הביטוח תמנה שמאי רכוש שיבחן את הנזקים וינהל את תהליך השיקום מתחילתו ועד סופו.

חשוב להדגיש כי יצירת קשר זה מהותית מבחינת הפיצוי המגיע לכם, ובשל כך תתבקשו למלא אחר הנחיות של שמאי רכוש לפני תחילת העבודות השיקום ובמהלכן.


6. תיעוד הנזקים

לפני שמתחילים לנקז את עודפי המים חשוב מאוד לבצע תיעוד מקיף ככל הניתן של נזקי ההצפה, אם באמצעות תמונות או סרטוני וידאו. מומלץ להעביר את התיעוד לגורם המבטח עוד לפני מילוי טפסי התביעה ולבקש ששמאי רכוש יגיע לבדוק את הנזקים בטווח המיידי.

חשוב להמשיך ולתעד את מצב המבנה והרכוש לאורך כל תהליך השיקום:

באירועי הצפה גדולים פרטי תכולה רבים מפונים ומושלכים מיידית מחשש שהם מזוהמים בשפכים וגורמים למפגע תברואתי. לכן חשוב לא לפסוח על תיעודם.

* ככלל: ככל שהאירוע יותר מתועד – כך שמאיי הביטוח יוכלו להגיע להערכה מדויקת ומהימנה של הנזקים.

כאן עולה חשיבות שמאות רכוש, שכן ללא בדיקה ותיעוד של הפריטים ושל המבנה עצמו על-ידי שמאי רכוש מומחה לא יהיה ניתן לקבל פיצוי הולם עבורם ועבור כלל ההפסדים שנגרמו לכם באירוע.




7. הזמנת שירותי פתיחת סתימות ושאיבת מים

פעמים רבות, במקרים בהם ההצפות נגרמות מסתימות בפתחי הניקוז, מוזמנים שרברבים לשחרר את הסתימות ו/או לפתור בעיות כלשהן הגורמות להצפות. אולם כאשר מדובר בסתימות קשות או בקריסה של קווי הניקוז – לא ניתן לתקן את הצנרת באמצעים פשוטים, אלא בהזמנת כלים מיוחדים, כגון ביובית. בשל עלותם היקרה של שירותים כגון אלו רצוי להימנע מלהזמינם באופן עצמאי, אלא להיוועץ בשמאי הרכוש שיגיע למקום וייבחן את נחיצותם.


8. תהליך הניקוי

לאחר תיעוד של נזקי ההצפה וקבלת אישור מהמבטחים לשקם את הנכס – מתחילים בעבודות שיקום הנזקים.

לפני תחילת עבודות שאיבת המים רצוי לפנות את החללים הרטובים מכל תכולתם למקום מאוורר. יש להימנע מיישום האינסטינקט הראשוני שלנו לאחר הצפה אשר מסתכם בניקוז עודפי המים, בהחזרת המצב לקדמותו במהירות האפשרית ובביצוע תיקוני פלסטר וצבע.

אמנם טיפול מהיר ויעיל בעודפי המים הוא קריטי בהתמודדות עם נזקי ההצפה. אך יחד עם זאת חשוב שפעולות הניקוי יבוצעו בצורה מקצועית ויסודית, אחרת עשויים להיגרם נזקים נוספים בהמשך. הסיבה לכך היא כי מים משנים באיטיות את הרכב החומרים שאליהם הם חודרים, וגורמים להופעת נזקים נלווים העשויים להופיע ימים, ואף שבועות לאחר ההצפה. מעבר לכך, המים שמתנקזים בחללים נמוכים עשויים גם להזדהם בשפכים, וכתוצאה מכך החללים השאובים נותרים נגועים בשיירים ובלחות גבוהה. באופן הזה נוצרת סכנה מהתפתחות של עובש ובקטריות.


9. צמצום נזקים

ע"פ הסוכנות האמריקנית למצבי חירום (FEMA – Federal Emergencies Management) עובש יכול להתפתח בין 48-24 שעות לאחר הצפה. כדי למנוע את נזקי המים ונזקי העובש ולהקטינם ככל האפשר יש לפנות את כל התכולה שנפגעה מהר ככל האפשר לניקוי וייבוש במקום מאוורר ויבש.

כפי שהוזכר לעיל, במהלך הפינוי יש לתעד את פרטי התכולה בתמונות וברישום מפורט למקרה ולא ניתן יהיה לשקמם. הרישום יכלול את תיאור הפריט, המקום בו הוא נרכש ועלותו, ותיעוד תווית ("טיקט") מכשירי אלקטרוניקה שבה מופיע שם היצרן והדגם.


10. ייבוש

מייד לאחר שאיבה וניקוז עודפי המים יש להתחיל בייבוש החללים. עובש ובקטריות אינם יכולים להתפתח במקומות יבשים ונקיים, ולכן הגברת פעולת הייבוש עשויה למנוע ולצמצם נזקים עתידיים.

ישנם שיטות רבות לייבוש: החל מאוורור ע"י פתיחת חלונות, דרך שימוש בתנורי חימום ביתיים וכלה במסחררי אוויר תעשייתים.

כאשר מתחילים בתהליך הייבוש חשוב לזכור כי ישנם פריטים ומשטחים שמצריכים טיפול מיוחד וייבוש איטי (למשל וילונות, ריהוט קטיפתי ושטיחים), וטיפול לא מתאים בהם עלול לגרום להם לנזקים בלתי-הפיכים.


עובש הוא אחד הסכנות הגדולות ביותר בנזקי הצפה. נבגי עובש ניזונים מחומרים אורגניים באמצעות הפרשת רעלים מסוכנים (כדוגמת Mycotoxin). הם מתפשטים במהירות בחללים סגורים ולחים, מועברים בקלות באוויר שאנו נושמים. הם בקלות עלולים להתפשט בתוך גופנו מבלי שנרגיש, ולגרום למחלות בכלי הנשימה, לאלרגיות, לבעיות בריאותיות נוספות ואף למוות.


טיפול בעובש

בניגוד לאמונה הרווחת טיפול ומיגור מושבות העובש באמצעות חומרי ניקוי מלבינים על-גבי המשטחים הפגומים הגלויים לעין – אינו יעיל לחלוטין. משטחים רבים במבנה מוסתרים, בנויים בשכבות מחומרים נקבוביים (כגון: בטון, טיח, גבס ועץ), ואינם ניתנים לניקוי בדרך זו ברמה מספקת.

בכל מקרה של הופעת עובש וריחות טחב במבנה מומלץ לאוורר את המקום, לפנות את החללים הנגועים מתכולתם במידת האפשר, לנקות את המשטחים הנגועים באמצעות חומרי ניקוי אנטי-בקטריאליים ולייבשם באמצעות מפזרי חום וסופחי לחות (ראו לעיל סעיף 10 ייבוש).

את פינוי התכולה הנגועה בעובש יש לבצע בזהירות מרבית, מאחר, וכאמור לעיל, נבגי העובש מתפשטים במהירות באוויר והעובש עלול להתפשט גם במהלך סילוקו. כך למשל פינוי שטיח או וילון נגוע בעובש עלול לפזר מאות אלפי נבגים לאוויר, אלה ינחתו על-גבי משטחים שנוקו ויגרמו לזיהומם מחדש.

ייתכן מאוד כי פרטי תכולה שזוהמו בעובש לא יהיו ניתנים לניקוי ולשיקום, ויהיה צורך לסלקם מיידית בשל המפגעים הבריאותיים שהם יוצרים. ביניהם ניתן למנות פריטים גדולים ויקרים כגון: שטיחים, מזרנים, וילונות, ארונות ורהיטים קטיפתיים (ספות וכורסאות).

כאן עולה חשיבות שמאות רכוש, שכן ללא בדיקה ותיעוד של הפריטים על-ידי שמאי רכוש מומחה לא יהיה ניתן לקבל פיצוי הולם עבורם.


12. שיקום נזקי ההצפה

לאחר שעבודות הניקיון הושלמו והחללים יובשו, מתחיל תהליך שיקום הנזקים והשבת המצב לקדמותו.

כאן יש לזכור כי לנזקי המים קשת רחבה: מנזקים קטנים ומקומיים ועד לנזקים נרחבים בממדי אסון.

מים מסוגלים לגרום נזקים משמעותיים למבנים ולרכוש. ספיגת כמויות גדולות של מים בקירות, רצפה או בתקרה תגרום להחלשת חוזקו של המבנה, ומעבר לכך תיצור מפגעים בריאותיים מסוכנים, כדוגמת התפתחות עובש ובקטריות.

כאן עולה חשיבותו של שמאי הרכוש באמידת היקף הנזקים ובקביעת תהליך השיקום.

קביעת רמת נזקי מים תתבסס על מספר פרמטרים שונים, וביניהם: כמות המים, משך "עמידתם", הרכבם (מים נקיים או מי שפכים), סוג המבנה, טיב הבניה תחזוקת המבנה, תכונות וכשר הספיגה של החומר שנחשף למים (פרקט או פורצלן).



 

בכל מקרה של נזק לרכוש פנו אלינו לייעוץ ללא התחייבות

איתמר דויטש | 058-5554343 | info@home-agaim.co.il

 

Comentários


bottom of page